Cegah Kanser Payu Dara Dengan Dyom Herbs Lamutasa

Written by
|

PIX: bristlesandshearssalon

Sebut sahaja perkataan KANSER, pasti ramai di antara kita sudah mula gusar dan bimbang mengenai risiko sekiranya diagnosi menghidap penyakit berkenaan.

Itu belum lagi jika disahkan oleh doktor bahawa kita menghidapi penyakit kanser tersebut.

via GIPHY

Sedikit pengertian mengenai kanser, kanser adalah penyakit disebabkan pertumbuhan sel-sel tidak normal yang tidak terkawal di dalam badan. Ia berpunca akibat kegagalan sistem imun untuk berfungsi dengan baik. Kanser yang tidak dirawat segera boleh menyebabkan kematian.

Terdapat tiga jenis kanser paling kerap dialami wanita adalah kanser payu dara, kolkrektal dan serviks.

Berkenaan kanser payu dara yang merupakan pembunuh nombor satu wanita, ianya bukanlah penyakit yang baru dikesan di dunia dan menjadi kebimbangan setiap perempuan malah lelaki juga berupaya menjadi mangsa kepada penyakit itu.

via GIPHY

Oleh itu, Wanita perlu lebih berhati-hati dan mengambil tahu setiap perubahan berlaku pada tubuh badan seperti mana rutin penjagaan wajah.

Penjagaan payu dara boleh dilakukan sendiri di rumah setiap hari untuk memastikan tiada ketulan luar biasa atau pendarahan di bahagian puting.

Ketahuilah bahawa, lebih awal kanser itu dikesan, lebih besar peluang rawatan dan pesakit mampu meneruskan kehidupan seperti sedia kala.

Tahap Kanser Payudara

Tahap  1
Pada peringkat ini, ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2 cm ataupun kurang daripadanya. Dalam tahap ini, sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja.

Tahap 2
Pada tahap serta peringkat yang kedua ini, ukuran ketumbuhan barah payudara akan meningkat antara 2 cm hingga 5 cm. Selain daripada bahagian payudara, ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagian bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya.

Tahap 3
Saiz ketulan barah payudara berukuran 5 cm. Pada peringkat ini, barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak, kulit ataupun otot yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada).

Tahap 4
Pada peringkat serta tahap ini, serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara. Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher, paru-paru, hepar ataupun tetulang penghidapnya.

Elak Kanser Payu Dara

Awalkan Membina Mahligai Rumah Tangga

PIX: pinterest

Berkahwin awal dan melahirkan cahaya mata pada usia muda dapat mengurangkan risiko kanser payudara yang menjadi antara penyebab utama kematian dalam kalangan wanita Malaysia.

Pengerusi Yayasan Pink Ribbon Wellness (L), Datuk Dr M Devanand, berkata wanita yang mendapat zuriat pada usia muda lebih rendah risiko mendapat kanser payudara atau mencegah kebarangkalian berlaku kanser.

Gunakan pembungkus mesra alam daripada menggunakan bekas plastik

Bila wanita melahirkan anak dan melakukan penyusuan badan, secara tidak langsung kandungan sel dalaman pada payudara mereka akan menjadi matang dan kurang terdedah kepada kanser.

Anda semua di nasihatkan supaya mengelakkan makan makanan panas dalam bekas plastik bagi mengurangkan risiko penyakit kanser payu dara.

Amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam tiga kali seminggu boleh menghindarkan orang ramai menghidap penyakit itu.

 

Selain itu, anda semua boleh dapatkan segera Dyom Herbs Lamutasa kerana Dyom Herbs menawarkan produk berasaskan herba yang telah terbukti dapat memerangi penyakit kronik seperti diabetes dengan melalui proses ekstrak tumbuhan yang dipilih khusus.

Jangan tunggu lagi, dapatkan sekarang Dyom Herbs Lamutasa untuk merangsang peningkatan sistem imun untuk mencegah kanser. Pembelian boleh dibuat secara ‘online’ di bazaarKITA melalui aplikasi mudah alih THiJARI yang dibawakan oleh Zilzar Life.

THiJARI merupakan aplikasi rasmi Lembaga Tabung Haji, Malaysia. Muat turun sekarang secara percuma di Google Play atau App Store untuk menikmati pengalaman menarik membeli-belah di produk halal dan jenama lokal secara ‘online’.

 

 

Skip to toolbar