Cegah Penyakit Jantung Dengan Dyom Herbs

Written by
|

Tanggal 29 September setiap tahun merupakan tarikh kita menyambut Hari Jantung Sedunia namun begitu, ramai orang masih alpa mengenai risiko penyakit jantung.

Tahukah anda penyakit jantung dianggap sebagai pembunuh senyap yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengenal usia. Situasi semasa menunjukkan golongan muda seawal 30 tahun pernah diserang penyakit jantung dan kes kematian juga dilaporkan meningkat.

 

via GIPHY

 

Hal ini mengakibatkan negara kehilangan individu pada kadar usia 30 tahun yang boleh memberi kesan kepada organisasi, seterusnya memberi kerugian yang berlipat kali ganda kerana produktiviti telah terjejas.

 

via GIPHY

 

Jangan ambil mudah atau menganggap tubuh badan kita sentiasa sihat, sebaliknya ubah gaya hidup kita sebelum diserang penyakit seperti sakit jantung.

Mari kenali tanda-tanda awal serangan jantung, sumber ini dipetik dari laman media sosial Unit Promosi Kesihatan, Jabatan Kesihatan Dan Alam Sekitar, DBKL.

 

via GIPHY

 1. Lidah atau gusi menjadi bengkak atau sakit – berkemungkinan jantung kita ada masalah seperti lemak berlebihan, injap jantung lemah atau saluran koronari tersumbat.
 2. Terasa kebas tangan kiri dan juga lengan – Jika sakitnya berpanjangan pada lengan tangan kiri ada kemungkinan anda akan diserang sakit jantung dalam masa terdekat. (Bagi perempuan sakit terasa pada kedua-dua belah tangan)
 3. Lidah terasa tegang dan pendek.
 4. Rasa seronok teruja atau rasa bimbang tiba-tiba tanpa sebab.
 5. Rasa sakit pada dada (Ulu hati sedikit ke sebelah kiri) – biasanya terasa seperti dada sedang dihempap oleh benda berat.
 6. Daripada sakit dada rasa sakit mula merebak pada tangan, lengan, tengkok, belakang, abdomen dan rahang
 7. Rasa tidak selesa pada dada seperti dipam angin penuh atau rasa pedih.
 8. Batuk tiba-tiba dan berpanjangan atau terasa ada kahak dan sentiasa mahu berdehem.
 9. Rasa kepala berpusing tidak seimbang.
 10. Rasa keletihan sepanjang masa.
 11. Rasa meloya dan tidak ada selera makan.
 12. Degupan jantung tidak menentu.
 13. Nafas terasa pendek.
 14. Berpeluh dengan tiba-tiba walaupun sedang duduk rehat atas kerusi.
 15. Membengkak pada bahagian seperti sendi-sendi di kaki atau abdomen.
 16. Saat-saat paling hampir pada serangan jantung biasanya membawa kepada keletihan atau tidak maya yang teruk.

Pesakit yang menghidapi sakit jantung biasanya menjalani gaya hidup tidak aktif, lebih berat badan, tabiat merokok, menghidapi tekanan darah tinggi atau hipertensi, kencing manis dan tahap kolestrerol tinggi.

Walau bagaimanapun, jangan biimbang kerana penyakit jantung ini dapat dicegah melalui kawalan ke atas enam risiko ini tetapi bagaimana caranya?

 

Dengan Dyom Herbs Kersen, kadar gula dalam tubuh badan dapat dikurangkan bagi mereka yang menghidap penyakit diabetes kerana ekstrak daun ceri ini mengandungi ‘Saponin’. Manakala ‘Flavanoid’  dan‘Tanin’ mampu membunuh bakteria yang menganggu fungsi tubuh dan dapat mempercepatkan masa penyembuhan luka atau pendarahan.

Secara tradisinya Dyom Herbs Kersen mampu mencegah:

Diabetes (Kencing manis)
Darah tinggi / Hipertensi
Masalah jantung
Amnesia (Kurang daya ingatan)
Wajah kusam dan tidak bermaya
Penyakit radang paru-paru
Insomnia (Susah tidur)
Gastrik

Gaya hidup sihat dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok yang menjadi punca utama kematian di dunia. Orang ramai perlu mengamalkan pemakanan sihat, aktif menjalani saringan kesihatan serta mengamalkan gaya hidup sihat di samping menangani tekanan dengan baik.

Dyom Herbs menawarkan produk berasaskan herba yang telah terbukti dapat memerangi penyakit kronik seperti diabetes dengan melalui proses ekstrak tumbuhan yang dipilih khusus. Anda boleh membeli secara ‘online’ di bazaarKITA melalui aplikasi mudah alih THiJARI. THiJARI merupakan aplikasi rasmi Lembaga Tabung Haji yang dikuasakan oleh Zilzar Life.

THiJARI merupakan aplikasi rasmi Lembaga Tabung Haji, Malaysia. Muat turun sekarang secara percuma di Google Play atau App Store untuk menikmati pengalaman menarik membeli-belah produk halal dan jenama lokal secara ‘online’.

Skip to toolbar